Felmentették a bántalmazással vádolt pécsi rendőröket

MTI
2005.11.02. 13:42

A Baranya Megyei Bíróság első fokon, bizonyítottság hiányában, felmentette azt a három rendőrt, akiket hivatalos eljárásban elkövetett bántalmazással és maradandó fogyatékosságot okozó testi sértéssel vádoltak, mert egy tavalyi családi veszekedésben intézkedve, eltörték egy férfi karját. Az ítélet így nem jogerős.

A rendőröknek 2004. január 31-én egy pécsi családnál kellett intézkedniük. A família egyik férfitagja aznap hajnalban ittas állapotban tért haza, szóváltásba került édesapjával, majd hozzátartozóit megfenyegette.

A rendőrök erősítést hívtak a dühöngő ember megfékezésére. A férfit lefújták gázspray-vel, majd a már menekülő embert a ház udvarán gumibottal többször hátba vágták, végül a földre teperték és megbilincselték.

A férfinek eltörött a karja, kificamodott a könyöke, fején seb, hátán pedig a gumibot nyomai voltak láthatóak. Munkaképessége maradandóan, huszonöt százalékban csökkent.

A Baranya Megyei Bíróság a rendőröket bizonyítottság hiányában felmentette. Bár kimondta: bűncselekmény történt, az egymásnak ellentmondó vallomások miatt azonban nem sikerült bizonyítani, kik, hogyan és mikor okoztak sérüléseket a férfinak. Antal Gábor bíró indoklásában rámutatott, hogy a rendőrök által foganatosított eljárás szakszerűsége kétségbe vonható, mert tizenegy rendőr egy fegyvertelen, közepes testalkatú férfit egyszerű testi kényszerrel is megfékezhetett volna.