Mária
-7 °C
3 °C

Nem jelent kimutatható veszélyt a tiszai ciánszennyezés

MTI
2005.11.28. 08:52
Kora délelőtt érheti el a Tisza magyarországi szakaszát a romániai ciánszennyezés, ám ez nem jelent veszélyt a lakosságra, a környezetre - közölte a katasztrófavédelem hétfőn reggel az MTI-vel.

A szennyezés "elhanyagolható" mértékű a 2000-es, jelentős környezeti károkkal járó esethez képest - mondta Dobson Tibor, az Országos Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője.

Hozzátette: a Tisza egyik mellékfolyójába egy romániai üzemből került cián a "a szivárgás közvetlen közelében okozott némi halpusztulást", távolabb azonban nem. A vízügyi hatóságok folyamatosan figyelik a vízminőséget, ám eddig semmilyen jel nem utal arra, hogy a hazai lakosságot vagy a környezetet bármilyen veszély fenyegetné, rendkívüli lépéseket ezért mindeddig nem kellett tenni.

A román hatóságok vasárnap tájékoztatták a magyar társszerveket arról, hogy előző nap cianid tartalmú folyadék vagy zagy került a Csiszla-patakba, onnan pedig a Tiszába ömlő Viso folyóba - mondta el Rakics Róbert, a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium helyettes államtitkára korábban az MTI-nek.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.