'Sok apró esemény' vezetett a szegedi betegcseréhez

MTI
2005.12.08. 13:16

Sok apró esemény eredményezte, hogy a szegedi városi kórházból 2004. július 3-án egy nyolcvanéves férfi helyett egy azonos korú másik beteget küldtek koponyaműtétre a Szegedi Tudományegyetem idegsebészeti klinikájára - jelentette ki a Szegedi Városi Bíróság előtt csütörtökön Demeter Ildikó, aki a kórházon belüli egyik vizsgálatot vezette. A Sürgősségi Betegellátó Osztály (SBO), ahova a betegek kerültek, akkor még nem volt jól szervezett, nem volt kialakult feladatrendszere és csapata - mondta az orvos, akit tanúként hallgatott meg a bíróság.

A vizsgálat szerint az elsőrendű vádlott, a beteghordó nem vette át a szakápolótól, és nem azonosította a későbbi sértetett, amikor vizsgálatra vitte, majd onnan visszaérkezve nem adta át az ápoltat az osztályon dolgozóknak. Bár a beteghordó munkaköri leírásában és az intézmény belső szabályzataiban tételesen nem szerepelt, hogy a beteghordónak azonosítania kell az ápoltat, de a kialakult szokások alapján ez elvárható lett volna tőle.

Ezen kívül az ügyeletvezető főorvosnak, az ügy harmadrendű vádlottjának, az ágyaknál kellett volna átvenni az ügyeletet a korábbi műszaktól, ez azonban nem így történt. Az ügyészség két orvost vádol azzal, hogy késve vizsgálták meg az egyik beteget, nem hívtak a hozzá neurológiai szakorvost és esetében a CT-vizsgálatra is már csak akkor került sor, amikor fény derült a betegcserére.

Az ügyészség a beteghordót és az ápolót foglalkozás körében elkövetett, halált okozó gondatlan veszélyeztetéssel, a két orvost pedig foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetéssel vádolja. A tárgyalás további tanúk meghallgatásával folytatódik.