Adventi autóvadászat Budapesten

MTI
2005.12.10. 17:41

Szombaton tartotta hagyományos "adventi autóvadászatát" a rendőrség és a polgárőrség. Az akció végén a rendőrség honlapján arról számolt be, hogy 43 lopott vagy körözött autó került meg.

Az akció során számítógépes, kamerás technikával szűrik ki a lopott gépkocsikat - ismertette Bene László országos rendőrfőkapitány sajtótájékoztatón szombaton Budapesten.

A gépjárműbűnözés mára iparág lett, de a korábbi esztendők évi 16.000 autólopásához képest mostanra a felére csökkent az évente eltulajdonított gépkocsik száma, ami annak is köszönhető, hogy a polgárőrökkel közösen lépnek fel ellene - mondta Bene László.

"A bűnözés elleni fellépés csak társadalmi összefogással lehetséges, (...) ez most egy ilyen jó példa" - hangsúlyozta a rendőrfőkapitány. A rendőrség azt szeretné "középpontba helyezni", hogy egy olyan szervezet, amely új módszerekkel, "magatartásbeli különbségekkel" szolgáltatásokat nyújt az állampolgároknak - tette hozzá.

Ez nem egy kampány-jellegű nap, hanem egy állandó munkafolyamat része, amely jól demonstrálja a polgárőrség és a rendőrség közötti jó kapcsolatot - mondta Zsombor György, a Budapesti Polgárőr Szervezetek Szövetségének elnöke. Véleménye szerint 15 éve tartó együttműködésük a rendőrséggel "példa lehet egész Európának".

Az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK), az Országos Polgárőr Szövetség Gépjármű Felderítő Tagozata, valamint az Autótulajdonosok Országos Érdekvédelmi Egyesülete által szervezett autóvadászat reggel kilenc órától délután négy óráig tartott, a 36 járművel résztvevő mintegy 80 "vadász" csaknem 70 000 gépjárművet ellenőrzött a számítógépes, kamerás rendszámfelismerő rendszerek segítségével.

Az ORFK honlapján tájékoztat arról, hogy az összehangolt munka eredményeként a felderített gépjárműveken túl a rendőrök bűncselekmény alapos gyanúja miatt előállítottak 3 személyt is.