Hideg folyosón vetkőztették le Zsikla Győzőt

MTI
2005.12.13. 14:14
Az Újpesten szervezett kisgazdapiac rendezőinek december 10-i "elhurcolása" miatt tiltakoznak a Kisgazdapiac szervezői. Szerintük a jogállamiság alapját jelentő gyülekezési jogot sértette meg a rendőrség. A kisgazdapiac budapesti megrendezését - ahol az addigi három vidéki rendezvényhez hasonlóan őstermelők árusították termékeiket önköltségi áron - a szervezők december 5-én bejelentették a rendőrségen, valamint a kerületi polgármesteri hivatalnak is.

A Budapesti Rendőr-főkapitányságon (BRFK) tudomásul vették a demonstráció bejelentését, ám az egyeztetés során felhívták a szervezők figyelmét, hogy amennyiben árusítást is terveznek, szerezzék be a szükséges szakhatósági engedélyeket, mivel azok kiadása nem rendőrségi hatáskör - közölte az MTI-vel kedden Bálint Gabriella, a BRFK sajtóügyeletese.

Az egyik szervező, Zsikla Győző közleményében azt írta, hogy miután a rendőrök megjelentek a helyszínen, és feloszlatták a piacot, őt a rendőrségre szállították, ahol "egy hideg folyosón le kellett vetkőznöm, újra átmotoztak, mindent, ami nálam volt elvettek, majd visszaadtak" - írja a közleményben a Bács megyei kisgazda elnök, hozzátéve: "Bárki is van a háttérben, tiltakozunk gyülekezési jogunk megsértése ellen".