Kivégezték Kínában az óvodai rablógyilkost

MTI/AP
2005.12.21. 08:49
Kivégezték kedden Kínában az "óvodai gyilkosként" emlegetett rablógyilkost. A szóban forgó bűnöző, bizonyos Fu Ho-kung (Fu Hegong) 2004 októberében megölt egy óvodában egy óvónőt és egy ötéves kisfiút. Az óvónőt megfojtotta (szájára és orrára szorított takaróval), a kisfiút agyonütötte egy kézi tűzoltó készülékkel. Előtte betörést kísérelt meg, de leleplezték, s ez váltotta ki belőle a gyilkos agressziót. Ez volt a leghírhedtebb bűntette, de távolról sem az egyetlen.

Az ügyében eljáró bíróság számos gyilkosságért, rablásért és nemi erőszakért szabta ki rá szeptemberben a halálos ítéletet - jelentették szerdán a kínai lapok. 2002-ben megölt két embert egy veszekedés hevében; az egyiket téglával ütötte agyon, a másikat leszúrta késsel. 2004-ben egy rablási kísérlete során leszúrt egy biztonsági őrt.

Az utóbbi években, amióta a kínai állam lazította a társadalom szoros ellenőrzését, megszüntette az önkéntes tömbfelügyelők és körzeti felügyelők rendszerét, számottevően megnőtt a kelet-ázsiai országban a bűncselekmények száma.