Ágnes
-11 °C
-4 °C

Több százezer tiltott petárdát koboztak el

MTI
2005.12.23. 13:27

Több százezer tiltott petárdát találtak és foglaltak le a rendőrök, határőrök és pénzügyőrök az elmúlt időszakban. Kincses Ildikó ezredes, az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) Igazgatásrendészeti Főosztályának vezetője elmondta, hogy a módosított pirotechnikai jogszabály a nagyrészt hanghatást keltő petárdákat tiltotta meg, az úgynevezett kistűzijátékok kategóriájába tartozó eszközök beszerezhetők december 28-a és 31-e között.

Ezeket azonban csak szilveszter éjjelén lehet felhasználni. Utána a fel nem használt ilyen termékeket a forgalmazónak vissza kell juttatni, mert további birtoklásuk szabálysértésnek minősül.

A főosztályvezető emlékeztetett rá, hogy a pirotechnikai eszközökkel elkövetett szabálysértések pénzbírságának határát 50 ezer forintról 100 ezer forintra emelték december 29-ei hatállyal.

Garamvölgyi László, az ORFK szóvivője elmondta, hogy a rendőrség a november 28-a és január 8-a közötti, fokozott ellenőrzési időszak eddigi szakaszában kétszáz esetben indított eljárást, és 250 ezer tiltott pirotechnikai eszközt foglalt le.

Kovács Iván, a határőrség szóvivője elmondta, hogy elsősorban a közúti határátkelőknél tartanak fokozott ellenőrzéseket, ezek során november vége óta 27 esetben találtak illegális petárdaszállítmányokat mintegy kétmillió forint értékben.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Wellness hétvégék belföldön

A kényeztetés egész évben jár Önnek! Válasszon a legjobb ajánlatokból.