Papírszemétbe bújt hajléktalan tragikus halála

MTI
2005.12.23. 21:24

Az életébe került egy bécsi hajléktalannak, hogy egy utcai hulladékpapír-gyűjtőben húzta meg magát - legalábis ezt feltételezi a rendőrség. Hogy pontosan mi történt, még nem tudni, de a 35 éves Zoran D. holttestére már csak az osztrák főváros egyik hulladék-feldolgozójának a szállítószalagján bukkantak rá.

A rendőrség szerint a férfi feltehetően egy olyan utcai konténerben húzta meg magát, amelyben - az ausztriai szelektív hulladékgyűjtés szabályai szerint - csak papírt gyűjtenek. A nyomozás adatai szerint a férfi még csütörtökön mászhatott bele az utcai konténerbe, amelyet aztán egy szállítóautó a hulladékpapír-feldolgozóba szállított. A gépek ott tömörítették a papírt, és szállítószalagon továbbították azt, amikor a munkások pénteken észrevették a férfi holttestét.

Az eset kapcsán a társadalmilag hátrányos helyzetűekkel foglalkozó osztrák alap (FWS) szóvivője sajtónyilatkozatban figyelmeztetett arra, hogy még télen is mintegy 500-700-ra tehető azoknak a hajléktalanoknak a száma, akik az utcákon éjszakáznak, jóllehet elegendő szükségszállást biztosítanak a másfél milliós nagyvárosban a rászorulóknak. A téli éjszakákon is az utcákat választók többsége azonban olyan pszichikai problémákkal küzd, hogy nem lehet őket rábeszélni a szállások használatára.