Pénzbírság a fertőzött szaloncukor gyártójának

MTI
2005.12.28. 17:46

A Baranya Megyei Állategészségügyi és Élelmiszer-ellenőrző Állomás 78 ezer forintos bírságot rótt ki arra a fővárosi vállalatra, amely kólibaktériummal fertőzött szaloncukrot hozott forgalomba karácsony előtt - közölte az állomás élelmiszerbiztonsági osztályvezetője.

Baranyában összesen 41 kilogrammot találtak az E.coli baktériummal fertőzött édességből, a bírságot ennek megfelelően szabták ki - mondta Orbán Péter. Hozzátette: a boltokban talált árut lefoglalták, ezzel az ügyet Baranyában lezárták. Az országos vizsgálat még tart, így nem kizárt, hogy a céget még több megyei élelmiszer-ellenőrző állomás is meg fogja büntetni.

Süth Miklós főállatorvos rámutatott: az úgynevezett E. coli baktérium a szaloncukor a nagy mennyiségű fogyasztásakor hányást és hasmenést okozhat. Az E. coli (Escherichia coli) baktérium jelenléte a higiéniai szabályok megszegésére utal, jelen esetben arra, hogy a szaloncukor valamelyik alkotórésze eddig ismeretlen körülmények között bélsárral szennyeződött - mondta el. A gyártó egy budapesti nagyvállalat, amely "kálciummal dúsított" termékét kifejezetten gyermekeknek ajánlotta.