Hófúvások Németországban, tavaszi idő Görögországban

2005.12.31. 16:29

Hófúvások és jeges vasúti sínek akadályozták a közlekedést szombaton szerte Németországban. A München-Salzburg autópályán rövid idő alatt balesetek sorozatában 13 gépkocsi csúszott egymásba, két ember sérülését okozva. Alsó-Szászország déli térségének közútjain 20 baleset történt szombatra virradóra.

Heves hóviharok tomboltak szombatra virradóra Lengyelország középső és déli részén. A Varsó és Gdansk közötti autópálya szinte elmerült a hótengerben. A lengyel rendőrség felszólította a gépkocsivezetőket, hogy csak a legszükségesebb esetben induljanak útnak. Franciaországban és Belgiumban is közlekedési káoszt okozott a hatalmas mennyiségű hó szombat délelőtt, késnek a vonatok és légi járatok. Az Ardennekben lévő Bastogne-ban a rárakódott hó súlyától beszakadt a korcsolyapálya sátortető szerkezete, de szerencsére senki nem sérült meg.

A péntek esti erős havazás komoly gondokat okozott szombaton a svájci légi közlekedésben. A genfi repülőtéren 20 járatot töröltek, vagy pedig más repülőterekre irányították őket, és akadt olyan gép, amely két órát késett. A zürichi légi kikötőben is legalább egy órás késést jelentett a járatoknak, mire a hókotrót le tudták takarítani a kifutó- és leszálló pályákat. A baseli Mulhouse repülőteret ideiglenesen le is zárták, itt is több órás késéseket jelentettek.

Görögországban eközben tavaszias melegben köszöntik majd az újesztendőt. Krétán szombat délelőtt 18 Celsius fok, Athénban 16 Celsius fok meleget mértek.