Észre sem veszik az utcán az átültetett arcú nőt

MTI
2006.01.11. 14:21

Részleges arcátültetést hajtottak végre egy 38 éves nőn - mivel saját kutyája szétmarcangolta arca alsó részét -, s az illető ma már az utcán jár anélkül, hogy bárki felfigyelne rá - közölte a sajtóval Bernard Duvauchelle, a sebész, aki megműtötte.

"Nap mint nap kimegy az utcára, fedetlen arccal, bevásárol anélkül, hogy feltűnést keltene. Ez talán a legjobb bizonyítéka a társadalomba való tényleges visszatérésnek. Igaz, ha valaki figyelmesen nézi, észreveheti, hogy valami nem stimmel, de ez nem változtat a lényegen. Egy bizonyos kifejezőkészség fokozatosan visszatér. Mi a folyamatot három-hat hónapra becsüljük, és még csak másfél telt el" - mondta el az amiens-i kórház sebésze a Le Courrier Picard című tartományi lapban.

A novemberben végrehajtott részleges arcátültetés vitát váltott ki Franciaországban, a francia orvosi kamara országos vezetősége bírálta a műtét körüli nagy, szerinte "szervezett" hírverést, véleménye szerint a műtéttel kapcsolatban közreadott egyes képek "kíméletlen, látványos és morbid" jellegűek voltak.