Madárinfluenza-gyanús beteg Belgiumban

MTI
2006.01.14. 14:20
Madárinfluenza gyanújával kórházba szállítottak Brüsszelben egy beteget, aki Törökországban járt a héten - közölték szombaton a belga egészségügyi hatóságok. Egyelőre annyit tudni, hogy a madárinfluenza egyes tüneteivel - elsősorban magas lázzal - kórházba szállított személy belgiumi letelepedési engedéllyel rendelkezik. Csütörtökön tért vissza Brüsszelbe Törökországból, ahol a H5N1 vírus által fertőzött térségben tett látogatást, és másnap került kórházba. A belga hírügynökség meg nem erősített információi szerint egy Brüsszelben dolgozó török újságíróról van szó, aki tudósítást készített a helyszínen.

A kórház az Európai Unióban érvényben lévő szabályok szerint azonnal értesítette az illetékes belga hatóságokat a gyanús esetről, ugyanakkor a pontos betegséget megállapító vizsgálatok még csak most kezdődtek. A beteget állandó megfigyelés alatt tartják, de az első közlések nem sugallják azt, hogy állapota súlyos lenne. Az Európai Unió területén mindeddig nem bukkant fel a madárinfluenza (még madaraknál sem), amelynek a H5N1-es vírusa a legveszélyesebb, akár halálhoz is vezethet. Október óta 25 ezer madarat vizsgáltak meg az unió tagországaiban, de egyetlen esetben sem találták jelét madárinfluenzának

Törökországban viszont immár tizennyolcra emelkedett a bizonyítottan madárinfluenzával fertőzött emberek száma, közülük hárman haltak meg. Az ottani helyzet miatt az EU járványügyi szakértői csütörtöki luxembourgi válságtanácskozásukon fokozott elővigyázatosságra és az esetleges járványra való felkészülésre szólították fel határos országokat, az Európai Bizottság pedig 80 millió eurós segélyt jelentett be unión kívüli országoknak.