Öt síelőt ölt meg lavina a francia Alpokban

MTI
2006.01.19. 21:07

Öt síelőt ölt meg lavina csütörtökön a francia Alpokban, amikor a kijelölt pályát elhagyva siklottak le egy hegyoldalon. A francia hegyi csendőrség közlése szerint az egyik szerencsétlenség Savoie-ban, Villaroger-nél történt, ahol két síelőt sodort el egy másik síelőcsoport által kiváltott lavina. Bár az áldozatoknál volt olyan légzsák, amely lehetővé tette volna számukra, hogy a lavina felszínén maradjanak, nem volt idejük felfújni azokat.

Deux Alpes állomásnál egy francia síelőt sodort el a lavina 2000 méteres magasságban. Fél órával később már csak a holttestét tudták kiásni a 26 éves fiatalembernek. Ezzel egy időben ugyanebben a körzetben egy másik francia is életét vesztette a hóomlásban. Az ötödik áldozat Saint-Martin de Belleville-nél halt meg.

A francia meteorológiai szolgálat csütörtökön, az erős havazás miatt, felhívta a figyelmet a francia Alpokban fenyegető lavinaveszélyre, és hasonlók a kilátások péntekre is. Az utóbbi időben évente átlagosan 27 ember halt meg lavinaomlás következtében Franciaországban. Mintegy 90 százalékuk halálát az általuk, síelés közben elindított hóomlás okozta.