Újabb madárinfluenzagyanús eset Indonéziában

MTI
2006.01.21. 10:51

Újabb gyermek került kórházba madárinfluenza gyanújával szombaton Indonézia Nyugat-Jáva tartományában, ahol az elmúlt héten már két gyermek belehalt a házi szárnyasoktól elkapott betegségbe - közölték egészségügyi források.

A 11 éves kislányt, aki Indramayu településen, a napokban elhunyt két gyerek szomszédságában lakik, jelenleg a tartományi székhely, Bandung kórházában ápolják. "Éppen úgy mint a két már elhunyt gyermek, az újabb beteg is elhullott szárnyasokkal került érintkezésbe" - tette hozzá az illetékes forrás.

Az indonéz egészségügyi minisztérium csütörtöki közlése szerint a hazai laboratóriumi vizsgálatok arról tanúskodnak, hogy a madárinfluenza H5N1 típusú vírusa végzett az előző két beteg gyermekkel, egy hároméves kisfiúval, illetve 13 éves nővérével. Mindkét esetben ellenőriztetik még a mintákat olyan külföldi laboratóriummal, amelyeknek vizsgálati eredményeit hitelesnek ismeri el az Egészségügyi Világszervezet (WHO).

Mostanáig 12 ember vesztette életét bizonyítottan e betegség következtében a délkelet-ázsiai országban, és mintegy nyolcvanan hunytak el madárinfluenzában Ázsia területén. A betegség eddig még csak házi szárnyasokról terjedt át emberre, de az egészségügyi szakemberek világszerte attól tartanak, hogy kialakulhat a vírus emberről emberre átterjedő mutációja, amely világméretű járványt okozhat.