Közlekedési káosz Kínában

MTI
2006.01.21. 15:13

Fegyveres rendőröket vezényeltek ki a hatóságok a pekingi pályaudvarokra, hogy segítsenek a havazás miatt ott rekedt több mint százezer utas ellenőrzésében - közölték kínai tömegtájékoztatási eszközök szombaton. A helyzetet súlyosbítja, hogy a közlekedés éppen a kínai újév beköszönte előtt omlott össze. Ebből az alkalomból százmilliók kelnek útra országszerte, hogy együtt töltsék családjukkal a legfontosabb ünnepet.

A havazás teljesen megbénította a vasúthálózat egyik kulcsfontosságú vonalát Kína középső részén. Csengcsout (Zhengzhou), Honan (Henan) tartomány székhelyét tíz centiméter vastag hóréteg borítja, s emiatt a dél-kínai gazdasági központba, Kuangcsou (Guanzhou) városba tartó vonatok hatalmas késéssel közlekednek. Mintegy hatvanezer ember vesztegel Csengcsouban, sokan a pályaudvar környékén a szabad ég alatt várakoznak. Több vonat helyére autóbuszokat állítottak be, és a hét végéhez közeledve, ahogy a munkásoknak sikerült a vasúti pályáról letakarítani a havat, a késések ideje is csökkent.

Pekingben több mint 1100 rendőrt küldtek ki a legsúlyosabb helyzetbe került nyugati pályaudvarra, ahol vörös riadókészültséget rendeltek el. A rendőrök 18 órán keresztül dolgoztak étlen-szomjan, hogy ellenőrzés alatt tartsák a több mint százezer utast.