Etnikumától függ a dohányos tüdőrák-hajlama

MTI
2006.01.29. 11:32
A New England Journal of Medicine című amerikai orvosi szaklap beszámolója szerint a 183 ezer ember bevonásával nyolc éven át végzett kutatások szerint a fehér bőrű emberfajta megbetegedési kockázata 55 százalékkal kisebb, mint a dohányzó fekete bőrű amerikaiaké. Az Egyesült Államokban ebből a szempontból az ott élő japán származásúak érezhetik magukat viszonylagos biztonságban, de a Latin-Amerikából származóknak is jóval kevesebb félnivalójuk van, mint az afro-amerikaiaknak.

A japán és a latin-amerikai emberfajtához tartozóknál a kockázati tényező feleakkora, mint a fehér bőrűek körében. Megjegyzendő ugyanakkor, hogy ezek az esélykülönbségek - etnikumtól függetlenül - lényegesen csökkennek a napi harmincnál több cigarettát szívó, erős dohányosok körében. A szakemberek szerint azért van ez így, mert ezen a küszöbön túl a dohányzás mérgező hatása felülemelkedik az összes többi tényezőn.

Christopher Highman, a nyolcéves kutatási program vezetője, a dél-kaliforniai egyetem munkatársa szerint kellő alappal ki lehet mondani, hogy "a különböző emberfajtákhoz és etnikumokhoz való tartozás alapján eltérőek a rákos megbetegedés esélyei a dohányosok körében".

A most publikált eredmények olajat önthetnek a tűzre abban a régóta tartó vitában, hogy a különféle megbetegedések kezelésekor van-e, és ha igen, mekkora jelentősége annak, ha figyelembe veszik a páciens etnikai hovatartozását.

A szkeptikusok szerint a kimutatott adatok nem elég meggyőzőek, már csak ezért sem, mert összegyűjtésükkor nem vettek figyelembe bizonyos szociális tényezőket, pedig azok fontosabbak lehetnek az etnikai hovatartozásnál. "A jelenség értelmezésének ideológiája jelenti itt a legnagyobb veszélyt" - vélekedett Greg Block, a Georgetown egyetem munkatársa, de hangsúlyozta, hogy ezeket a kutatásokat folytatni kell.