Harmincezren betegedtek meg szúnyogok által terjesztett influenzajárványban

MTI
2006.01.29. 15:50
A francia kormány négyszáz katonát mozgósít Réunion szigetén, hogy megfékezzék a szúnyogcsípéssel terjedő úgynevezett sikungunya-járványt, amelyben az elmúlt hónapokban 30 ezer ember betegedett meg - adta hírül vasárnap a Le Journal du Dimanche című párizsi újság.

A Réunion-sziget őslakosai által beszélt swahili nyelven a sikungunya hajlott hátú embert jelent. Ez a legfőbb tünete annak a szúnyogcsípéssel terjedő influenzának, amely hónapok óta járványosan terjed a Franciaországhoz tartozó Indiai-óceáni szigeten. Az ízületi fájdalmakkal, bőrkiütéssel, magas lázzal és gyengeséggel járó különös betegség miatt jelenleg a lakosság öt százalékát, 30 ezer embert kezelnek Réunion kórházaiban. Az emberről emberre nem fertőző, csak szúnyogok által terjesztett betegség ellen semmilyen oltás vagy gyógyszeres megelőző kezelés nem létezik, a betegeknek heteket kell türelmesen várniuk, amíg a tünetek elmúlnak.

Dominique de Villepin kormányfő Francois Baroin tengerentúli ügyekkel foglalkozó miniszterrel és Xavier Bertrand egészségügyi miniszterrel folytatott megbeszélése után "a járvány elleni globális stratégia keretében az állami eszközök mozgósításának megerősítéséről" határozott. A szúnyogirtással foglalkozó jelenleg negyven brigádban dolgozó 1500 ember mellé további kétezer, valamint a 2512 négyzetkilométer területű szigeten tartózkodó négyszáz katona is csatlakozik hétfőtől. Az egészségügyi miniszter több tucat szakértővel és kiegészítő felszereléssel hétfőn utazik a szigetre, hogy segítsék a betegek ellátását a helyi kórházakban.

Az országos egészségügyi felügyelő intézet (InVS) vizsgálata szerint a kedvező időjárási körülmények miatt a sikungunya 2005 februárjában jelent meg a szigeten, s december óta terjed rohamosan. Január eleje óta heti több, mint ötezer új esetet regisztráltak, de "a heves fertőzéshez egyelőre egyetlen haláleset sem kötethető közvetlenül". Januárban mindazonáltal négy idős beteg ember elhalálozásakor egyik oknak a járványt jelölték meg a halotti bizonyítványok.

A vírus rohamos terjedése miatt a Réunion szigetén hivatalosan január 25-én végetért nyári iskolai szünetet Laurent Cayrel prefektus egy héttel meghosszabbította.