Barbara, Borbála
-5 °C
3 °C

Madárinfluenza járvány Hongkongban

MTI
2006.02.03. 12:42

Valószínűleg járványos méretű a madárinfluenza Hongkongban és térségében - közölte pénteken a hongkongi egészségügyi miniszter azután, hogy a héten egy vadon élő madár és egy háziszárnyas elpusztult e betegségben Kína különleges közigazgatási területén. "Miután különféle vadon élő madarakban és szárnyasokban jelen van a vírus (az emberre is veszélyes H5N1), bizonyosak lehetünk abban, hogy a betegség járványos méretű a madarak körében. (...) Nemcsak Hongkongról van szó. A vírus a szomszédos területeken, így Dél-Kínában is jelen van" - mondta sajtóértekezletén York Csou.

Már a múlt év végén is felbukkant a H5N1 vírus a Gyöngy-folyó torkolatában: decemberben jelezték a hongkongi állategészségügyi hatóságok, hogy két elhullott madár - egy szürke gém és egy vörösbegyféle - szervezetében fellelték a madárinfluenza kórokozóját. A madárinfluenza első nagy járványa Hongkongban tört ki 8 évvel ezelőtt. Hat ember vesztette életét akkor a Kínához tartozó különleges igazgatású területen, és másfél millió háziszárnyast irtottak ki a hongkongiak a járvány továbbterjedésétől való félelmükben.

Azóta azonban megkímélte Hongkongot a madárinfluenza. A kór 2003 óta ismétlődő ázsiai fellobbanásai mostanáig egyszer sem érték el a hatmillió lakosú dúsgazdag területet.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Paphos képekben

Ciprusi fotók, fantasztikus élmények. Nézd meg most!