Bulgáriában is megjelent a madárinfluenza

MTI
2006.02.03. 21:31

Bulgáriában péntek délután hivatalosan is megerősítették a madárinfluenza megjelenését az ország területén. Nihat Kabil mezőgazdasági miniszter péntek délután a sajtómunkatársainak elmondta, hogy a Duna mentén, Vidin város közelében betegen megtalált, s azóta elpusztult hattyú tetemében a H5 vírustörzs jelenlétét mutatták ki. Azt azonban egyelőre nem lehet tudni, hogy a madárinfluenza emberre is veszélyes H5N1-es típusáról van-e szó.

A miniszter elrendelte az állategészségügyi hivatalok rendkívüli készültségbe helyezését, ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy egyetlen fertőzött madár nem jelenti egy kiterjedtebb járvány kialakulásának veszélyét. "Egyetlen madárról van szó, nem tapasztaltunk szokatlan jeleket vagy tömeges pusztulást a vadon élő madarak körében" - mondta Nihat Kabil.

Mivel Bulgáriában nem áll rendelkezésre a minták összetett elemzését lehetővé tevő vizsgálati technológia, a további vizsgálatokat Nagy-Britanniában végzik el. Az elemzésre szánt mintákat előreláthatólag hétfőn, vagy kedd reggel küldik el a szigetországba, az eredmények péntekre várhatók.