Baleset miatt lezárták a londoni Luton repülőteret

2006.02.05. 23:05
Baleset miatt felfüggesztették a forgalmat vasárnap délután a magyarországi járatok által is használt londoni Luton repülőtéren; az incidens miatt egy budapesti járatot töröltek.

A repülőtér tájékoztatása szerint egy Challenger típusú, Németországból érkezett magánrepülőgép, amelyen háromfős személyzet és egy utas tartózkodott, túlfutott a leszállópályán, és beleragadt a felázott talajba.

A balesetben senki nem sérült meg, de az érkező járatokat a közeli Stansted repülőtérre, illetve más légikikötőkbe irányították át.

Lutonon, amely egyike a Londont kiszolgáló öt nemzetközi repülőtérnek, csak egy kifutópálya van.

A Londontól 35 kilométerre északra fekvő Lutonról közlekednek járatok Budapestre is. A délután történt baleset miatt a brit easyJet légitársaság budapesti járatát, amely vasárnap este fél kilenckor szállt volna le Ferihegyen, először fél 11-re írták át, majd végleg törölték.

Az easyJet a Lutonról induló összes vasárnap délutáni és esti járatát törölte, de más légitársaságok korlátozott számban el tudták indítani járataikat.

A repülőtér azonban érkező gépeket vasárnap késő este sem fogadott, és esti tájékoztatójában arra hívta fel a figyelmet, hogy a hétfői forgalomban is várhatók késések.

A légikikötő azt tanácsolta a hétfőn ide érkező utasoknak, hogy az őket szállító légitársaságoknál érdeklődjenek járatukról. Információkat a lutoni repülőtér által létrehozott külön tájékoztató honlapon kaphatnak az érdeklődők.