Szlovák repülőbaleset: hetekig tart a vizsgálat

MTI
2006.02.09. 14:22

Néhány hét múlva ismertté válhatnak a Magyarországon lezuhant szlovák katonai repülőgép balesetének okait vizsgáló bizottság előzetes megállapításai - jelezte csütörtökön a szlovák fegyveres erők szóvivője. Milan Vanga közlése szerint a folytatódik a minden részletre kiterjedő vizsgálódás. A repülőgép roncsaiból és a fedélzeti adatrögzítőből, az úgynevezett feketedobozból szerzett ismeretek alapján próbálják rekonstruálni a történteket, majd levonni a következtetéseket és megállapítani a szerencsétlenség valószínűsíthető okait.

Az elemzésbe a légierő személyzetét is bevonják. A szerencsétlenség miatt a szlovák légierő gépei ugyanis egyelőre nem repülnek, egyedül a légi mentőszolgálat helikoptereinek és a készültségi gépeknek van repülési engedélyük.

Az AN 24-es típusú szlovák katonai repülőgép a kassai repülőtértől harminc kilométernyire egyelőre ismeretlen okból nekirepült a magyarországi Hejce község határában álló Borsó-hegynek. Negyvenkét ember meghalt, egy katona csodával határos módon túlélte a szerencsétlenséget.