Madárinfluenza-vírust mutattak ki egy szlovén hattyúban

MTI
2006.02.12. 14:54
A H5 jelű törzshöz tartozó madárinfluenza-vírust mutattak ki egy Szlovéniában elhullott hattyúban, és az ország hatóságai további vizsgálatra elküldték a mintát az Európai Unió által hitelesített egyik laboratóriumba - jelentette be vasárnap az Európai Bizottság.

A szlovén hatóságok közlése szerint a betegség vírusainak vizsgálatára kijelölt országos laboratórium megerősítette, hogy a H5 vírustörzsről van szó, és onnét küldték tovább a mintát a nagy-britanniai Weybridge-be, ahol majd megállapítják: az emberre is veszélyes H5N1 vírust találták-e meg a hattyú tetemében - jelentette a brüsszeli bizottság.

Az elpusztult vízimadár megtalálási helye - az esetleges fertőzési góc - körüli három kilométer sugarú körben úgynevezett biztonsági övezetet, tíz kilométeres körzetben pedig megfigyelési övezetet létesítettek, amely az ausztriai Karintiáig terjed, és betiltották az állatszállítást. A biztonsági zónában egyebek mellett a háziszárnyasokat nem engedhetik ki a szabadba, a megfigyelési zónában szigorú egészségügyi előírásokat léptettek életbe a baromfitenyésztők számára. Mindkét övezetben tilos a vadon élő madarak vadászata.