Natália
-3 °C
7 °C

Az EU kéri a veszélyeztetett háziállatok bezárását

MTI
2006.03.02. 00:13
Az Európai Unió arra kérte szerdán az érintett országokat, hogy hozzanak intézkedéseket a húsevő háziállatok és a vadmadarak találkozásának megakadályozására azokban a körzetekben, ahol a madárinfluenza H5N1-es agresszív vírusa felbukkant.

A 25-ök szakértői Brüsszelben több ajánlott óvintézkedést is megfogalmaztak, például azt, hogy "a macskákat be kellene zárni, a kutyákat pedig pórázra kellene kötni, vagy más módon korlátozni a mozgásukat, és a gazdáik felügyelete alatt kellene tartani". Azokat az elhullott macskákat és kutyákat, amelyek kapcsolatba kerülhettek fertőzött állatokkal vagy azok ketrecével, állatorvosi ellenőrzésnek kellene alávetni, még azután is, hogy esetleg elpusztultak.

A szakértők azt is ajánlják, hogy senki se nyúljon elhullott kóbor macskák és kutyák teteméhez, hanem a vizsgálatok elvégzése érdekében értesítse az állatorvosi hatóságokat, ha ilyen állatot talál.

Kedden bizonyosodott be, hogy Németországban egy macska H5N1-es vírustól pusztult el. Az óvatosságot javasló brüsszeli szakértők ugyanakkor hangsúlyozzák, "a jelenlegi adatok szerint még soha sem fordult elő, hogy emberek a madarakon kívül más állatoktól fertőződtek volna meg madárinfluenzával".

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Budapest Te Csodás!

Karácsonyi pompába öltözött utcák, színes adventi vásárok, gazdag kulturális élmények, ez mind Budapest.