Negyvenöt afrikai kivándorló fulladt a tengerbe Mauritánia partjainál

MTI
2006.03.06. 19:57

Negyvenöt afrikai kivándorló fulladt az Atlanti-óceánba két különböző hajószerencsétlenségben Mauritánia partjainál - jelentette hétfőn a spanyol televízió. A mauritániai Vörös Félhold szervezet közlése szerint mindkét szerencsétlenség vasárnapra virradóra történt Nouadhibou mauritániai tengerparti várostól északra, kinn a nyílt óceánon. A spanyol televízió szerint a bárkák tisztázatlan körülmények között süllyedtek el, a menekültek a Spanyolországhoz tartozó Kanári-szigetekre akartak eljutni.

A mauritániai segélyszervezet szerint az egyik hajószerencsétlenségben 23-ban vesztették életüket, a túlzsúfolt bárka 20 utasát a marokkói parti őrségnek sikerült kimentenie a tengerből. A másik bárka utasai közül 22-en fulladtak vízbe, 24 ember életét egy mauritániai hajó legénysége mentette meg.

A legújabb hajószerencsétlenségek helyszíne arra utal, hogy az életveszélyes tengeri átkeléseket szervező embercsempészbandák dél felé, Mauritánia irányába tesznek kitérőt, kikerülendő a szigorodó ellenőrzést a marokkói vizeken. Ezek a mauritániai kitérők még hosszabbá és kockázatosabbá teszik az illegális átkelést a Kanári-szigetekre, ahova csak a múlt hét végén több mint kétszáz menekült érkezett több lélekvesztőn.