Árpád
-2 °C
9 °C

Egyneműek házassága - parlamenti botrány Zágrábban

MTI
2006.03.17. 15:28
Kormánypárti képviselők dühödt ellenállásába ütközött a horvát parlamentben az a törvénytervezet, amelyet balközép pártok terjesztettek be az egynemű párok regisztrált élettársi kapcsolatának elismeréséről.

A heves pénteki vita, amelyben egyes képviselők nyíltan ellenséges kirohanásokra ragadtatták magukat a homoszexuálisokkal szemben, arra utal, hogy a tervezetnek nincs esélye sikerre a kormányzó Horvát Demokrata Szövetség (HDZ) uralta 151 fős parlamentben.

A jobboldali, konzervatív képviselők szerint a tervezet "Isten és természet ellen való". Lucija Cikes képviselőnő kijelentette, hogy "az egész világegyetem heteroszexuális, egy atomtól kezdve a légyen át az elefántig". Egy másik képviselőnő, Carmela Caparin szerint "a horvátok - katolikusok, ennélfogva a homoszexuális párok ellen vannak". A tervezet elutasítására buzdította a zágrábi szábort a kormány is.

A tervezetet Ivo Banac független és Sime Lucini szociáldemokrata képviselő terjesztette be. A cseh parlament szerdán fogadta el véglegesen, az államfői vétót is felülbírálva, az egynemű párkapcsolatok anyakönyvi bejegyeztetését lehetővé tévő törvényt.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Pihenjen Szép kártyával!

Egy kis lazítás Önnek is jár! Íme a Szép kártya elfogadóhelyek.