Karantén madárinfluenza miatt Bukarest közelében

MTI
2006.03.22. 15:18

Egészségügyi zárlatot rendeltek el a román hatóságok szerdán a Bukaresttől mindössze 15 kilométerre fekvő Magurele faluban, miután megerősítést nyert, hogy a madárinfluenza vírusának H5N1-es altípusa okozta a településen tizenkét csirke pusztulását.

Az állategészségügyi hatóságok megkezdték a faluban található mintegy 1300 háziszárnyas levágását. A településre be- és kivezető utakon fertőtlenítő berendezéseket helyeztek el, és Magurele lakóinak megtiltották a falu elhagyását egy előreláthatólag 2-3 hetes időszakra. Mint Valentin Voicu, a helyi állategészségügyi igazgatóság illetékese elmondta, a karanténre azért van szükség, hogy megakadályozzák a vírus továbbterjedését Bukarest felé.

Adriean Videanu bukaresti polgármester nyugalomra szólította fel a főváros lakóit, mondván, hogy fokozták az ellenőrzést egy esetleges bukaresti madárinfluenza-góc kialalakulásának megelőzése céljából.

Románia, ahol már mintegy ötven településen tűnt fel a madárinfluenza, a járvány által a legsúlyosabban érintett európai országok közé tartozik. Az ország 15 ezer baromfitelepén összesen csaknem 350 ezer háziszárnyast kellett elpusztítani azóta, hogy a vírust október 7-én első ízben, a Duna-deltában kimutatták.