Másfél métert áradt a Felső-Tisza

MTI
2006.03.23. 13:09
A határokon túli hegyekben megkezdődött hóolvadás és az esőzés hatására közel másfél métert áradt a Tisza egy nap alatt. A folyó vízszintje az ukrajnai Técsőnél 1,4 méterrel emelkedett, s a magyar oldalon egészen Tiszabercelig tapasztalható az áradás, de a vízállás mindenütt a készültségi fok alatti. Az igazgató tájékoztatása szerint a Túron is további vízszint-emelkedés várható, a számítások szerint azonban ott sem valószínű, hogy az ár eléri a készenléti mértéket.

A Krasznán még az előző árhullám is munkát ad a vízügyi igazgatóság dolgozóinak, a folyó alsó, szabolcsi szakaszán jóval I. fok feletti a vízállás. Tartósan magasan vízállást várnak a szakemberek a Lónyay-főcsatornán is, ahol szintén I. fokú a készültség a töltéseknél.

Az utóbbi 24 órában a vízgyűjtő terület külföldi részén 13-20, a hazain pedig 10 milliméternyi eső hullott, s az előrejelzés szerint további 7-14 milliméter esőt várnak. Az esőzés miatt a belvíz által elöntött terület kis mértékben, 23.150 hektárra nőtt Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében. A régió beregi tájegységében pedig hótakaró is található, s az olvadás miatt újabb településeken rendeltek el belvízvédelmi készültséget az önkormányzatok, amelyek közül csütörtök délután már 21 védekezett készenlét keretében.