Újabb környezetszennyezés Borsabányán

2006.03.24. 14:43

A Tisza magyarországi folyószakaszán nem lesz hatása annak a helyi környezetszennyezésnek, amely a romániai Borsabányán a helyi bányánál történt még szerdán a helyi zagytározó hibája miatt - tudatta az Országos Műszaki Irányító Törzs (OMIT) pénteken az MTI-vel. A közlemény szerint a zagytározó ülepítőjének túlfolyója megrepedt és 30 köbméter ülepített bányavízzel kevert zagy került a Visó folyó mellékágába, a Csiszla patakba. A szennyezés helyszíne - a borsabányai zagytározó - mintegy 70 kilométerre van a Tiszától.

A baleset helyi jellegű szennyeződést okozott a vízfolyáson. A helyi hatóság a Csiszla patak torkolatánál olyan műszaki beavatkozást végzett, amely megakadályozta a szennyezett víz tovaterjedését, a zagytározó sérült csőszakaszának jégmentesítése és kiváltása megtörtént.

Ugyanebből a romániai térségből hat éven belül most negyedszer érkezik szennyezés a Tiszába. Hat éve márciusban, alig néhány hónappal a nagybányai bánya által okozott tiszai ciánkatasztrófát követően Borsabányánál hegyomlás miatt átszakadt egy zagytározó gátja és 20-40 ezer tonnányi nehézfémet tartalmazó szennyvíz folyt ki.