Ismét repülhetnek a szlovák Antonovok

2006.03.24. 16:16

A jövő héttől feloldották a szlovák fegyveres erők Antonov (An) típusú repülőgépeinek repülési tilalmát, amelyet rögtön azután rendeltek el, hogy január 19-én a magyarországi Hejce község közelében negyvenkét emberéletet követelő szerencsétlenség ért egy szlovák katonai repülőgépet.

Január 19-én a Hejce határában álló Borsó-hegynek ütközött a koszovói békemisszióból hazatérő szlovák katonákat szállító AN-24-es repülőgép. A katasztrófát csodával határos módon egy ember túlélte. A szlovák vezérkar - a légi mentők gépeinek kivételével - azonnal repülési tilalmat rendelt el a teljes gépparkra. A tilalmat időközben feloldották, de az An-24-es és An-26-os gépekre ez nem vonatkozott. A jövő héttől most már ezek is repülhetnek.

Milan Vanga, a fegyveres erők szóvivője pénteken közölte a sajtóval, hogy Lubomír Bulík vezérkari főnök engedélye nyomán a jövő hét első napjaiban ismét felemelkedhet a hadsereg gépparkjában álló három Antonov, amelyek közül kettő 26-os, egy pedig 24-es típusú. A három gép repülési engedélye azonban egyelőre csakis teherszállításra vonatkozik.