63 tonna húst foglaltak le Budapesten

MTI
2006.03.29. 18:12
Hatvanhárom tonna fogyasztásra alkalmatlan húst és konyhakész árut foglaltak le Budapesten, a készítmények között találtak három éve lejárt mirelitárut is - közölte a fővárosi főállatorvos szerdán az MTI-vel.

A IX. kerületi budapesti hűtőházban ismételt vizsgálatot végeztek, ennek során 41 tonna ismeretlen eredetű sertés, marha és baromfi húsárut, valamint 22 tonna lejárt minőségű konyhakész terméket foglaltak le és küldtek megsemmisítésre - mondta Hajós Ádám.

Utalt arra, hogy március 16-án már jártak egyszer a Tóth Kálmán utcai hűtőházban, akkor 3,2 tonna készítményt foglaltak le. A most vizsgált húsfélék között a többi közt 11 tonna sertésbőrkét találtak, melynek a származását nem lehetett megállapítani. A 22 tonna konyhakész készítmény között lejárt minőségű pizzákat, és más gyorsfagyasztott termékeket foglaltak le.

A vizsgálatot vezető fővárosi főállatorvos közölte: minőségvédelmi bírságot vetnek ki a tulajdonosokra, melynek összege "sokmillió forint" is lehet. A megsemmisítés költsége is a tulajdonosokat terheli, ennek összege kilogrammonként 500 forint.