Szétáznak a gátak a Tisza dunai torkolatánál

MTI
2006.04.15. 20:11
A vajdasági vízügyi hatóságok megkongatták szombaton a vészharangot, mivel a víz nyomása alatt szétázni látszik a Tisza dunai torkolatánál lévő gátrendszer.

A Tisza-deltánál, Zsablyától egészen a torkolatig a vízszint két-három napja rekordmagasságon van. A vajdasági vízgazdálkodási vállalat szerint mégsem attól kell félni, hogy a folyó kilép a medréből, hanem attól, hogy egyre több helyen jelentkeznek szivárgások a gátrendszerben, pedig a tetőzés még nem érte el a magyar-szerb határt. A legtöbb buzgárt a Nagybecskerek (Zrenjanin) melletti zsablyai hídtól a deltáig húzódó gáton észlelték, amelyet lassan egy évszázada nem korszerűsítettek.

A töltéseknek még hetekig kell bírniuk a víz nyomását, és csekély vigasz, hogy a folyó duzzadása erősen lassult, naponta csak néhány centit nő. A Tisza várhatóan hétfőre-keddre tetőzik a titeli torkolatnál, soha nem látott, 820 centit meghaladó magasságon. Az elmúlt két-három nap esőzéseiben annyira szétázott a föld, hogy munkagépek nem tudják megközelíteni a védvonalat, csak csónakról lehet erősíteni a töltést. A Tisza bácskai oldalán 40 ezer, a bánátin 35 ezer homokzsákot fektettek le a gát mentén.

A fővárosnál lejjebb fekvő Duna menti településeknél a folyó vízszintje mindenütt abszolút rekordokat döntött, a Szendrő és Kostolac környéki falvaknál több száz ház került víz alá, elöntötte a Duna az egyik legnagyobb középkori európai vízi erődítményt, a szendrői várat.