Bíróság előtt az évtized ékszerrablói

MTI
2006.04.18. 21:32

Bíróság elé állítottak kedden Belgrádban egy férfit és egy nőt, akiket az elmúlt évtizedek legnagyobb ékszerrablásával vádolnak, ami két éve történt Tokió belvárosában. A vádlottak 2004. március 4-én fényes nappal a japán főváros szívében mintegy 31,5 millió dollár értékben raboltak ékszert.

Két férfi vásárlónak adva ki magát tért be az üzletbe. Az eladó egyiküket felkísérte az emeletre, hogy bemutassa a kínálatot, ekkor a férfi arcul csapta, majd lefújta spray-vel, és bezárta a vécébe. Az eladó telefonjával értesítette a rendőrséget, de mire kikászálódott a mellékhelységből, hűlt helyét találta a rablóknak és az ékszereknek is.

A tárgyalás első napján mindkét vádlott hallgatással védekezett, ezért a bírói tanács elnöke úgy döntött, hogy felolvassa a nyomozati szakaszban tett vallomásukat. Az egyik vádlott 43 éves Djordjie Rasovic azt állította, hogy sosem járt Tokióban, a bűntény idején egy dél-szerbiai faluban volt a feleségével. Feltételezett bűntársa, a 23 éves Snezana Panajotovic elismerte, hogy a bűneset idején hamis útlevéllel Japánban járt, és a harmadik vádlottal, Aleksandar Raduloviccsal - aki felett külön fognak ítélkezni, mert jelenleg egy dániai börtönben van -, járt az ékszerboltban is, de semmi köze nincs a bűntényhez. Feltehetően egy brit hölgy is a bűncsoport tagja volt, de ő ismeretlen helyen tartózkodik.