Tisztifőorvos: nem veszélyes a hatástalan oltóanyag

MTI
2006.04.29. 20:37
Nem veszélyes az év első két hónapjában használt négykomponensű oltóanyag a beoltott gyerekek egészségére, ám egy részük hatástalan, ezért védettséget sem ad. Emiatt újra kell oltatni azokat a gyerekeket, akiket januárban vagy februárban gyógyszertárban megvásárolt anyaggal oltottak be, közölte Bujdosó László országos tisztifőorvos szombaton az MTI-vel.

Azok a szülők keressék fel újra az oltást korábban beadó orvosukat, akiknek november 1-je előtt született gyermekük számára a négy komponensű védőanyagot gyógyszertárban váltották ki, mondta az MTI megkeresésére Ritoók Emese, az Országos Tisztifőorvosi Hivatal szóvivője. Hozzátette: a közvetlenül az orvostól kapott oltóanyag hatásos.

A négykomponensű oltóanyag a torokgyík, a szamárköhögés, a tetanusz és a Hib-baktérium ellen nyújt védelmet. Ritoók Emese korábban azt közölte: 1200 gyermek kapott hatástalan védőoltást amiatt, hogy az oltószert nem megfelelő körülmények között tárolták.

Az állam által biztosított, a folyamatos oltási rendszerben használt, úgynevezett InfarixHib 4 komponensű kombinált oltóanyag hatásos, írta Bujdosó László közleményében. Ezért, mint írta, azon gyermekeknek, akik így kapták meg oltásukat, újraoltás nem szükséges.