A Közép-Tiszán bontják a magasparti védműveket

2006.05.04. 13:52

Megkezdték a Közép-Tiszán a magasparti védművek bontását, míg a kiépített ideiglenes védművek egy részét állandósítják majd. A Tisza vízállása csütörtök délelőtt Szolnoknál 935 centiméter volt, ez már 78 centiméterrel alatta van az 1013 centiméteres tetőzési értéknek. Az apadás folyamatos, de továbbra is lassú, várhatóan május közepére éri el a 800 centimétert, amikor a készültséget harmadfokúra lehet csökkenteni.

A Köti-kövizig területén rendkívüli árvízvédelmi készültség van a Tisza folyó Fegyvernek és Csongrád közötti szakaszán, a Zagyva visszaduzzasztással érintett szakaszán Újszász és Szolnok között. A Hármas-Körös jobb partján Mezőtúr és Csongrád között, a Tisza jobb partján Sarud és Doba között, a Tisza bal partján Tiszafüred és Fegyvernek, továbbá a Hortobágy-Berettyó jobb partján Karcag és Mezőtúr között harmadfokú készültség van érvényben.

Még mindig magas a vízszint, de a vízügyi igazgatóság területén a figyelőszolgálat fenntartása mellett már lehetőség van a védekezők létszámának csökkentésére.