Tiszai ciánper - a Transgold felelős

MTI
2006.05.08. 16:30

Az öt éve húzódó ciánperben a Fővárosi Bíróság közbenső ítéletet hirdetve hétfőn kimondta, hogy a nagybányai aranybányát működtető Transgold SA-t terheli felelősség a tiszai ciánkatasztrófáért.

Császár P. Emőke, bíró az ügyben részítéletet is hozott, miszerint a jelenleg felszámolási eljárás alatt álló cég biztonsági intézkedéseket köteles végrehajtani az üzemnél.

Ian Hudrea, a Transgold SA korábbi elnöke az MTI-nek elmondta, hogy a közbenső ítélet ellen fellebbeznek, a biztonsági ítéletet pedig annak műszaki alkalmazhatatlansága miatt nem hajtják végre. Szecskay András a felperes magyar állam jogi képviselője sikerként értékelte, hogy eddig a bíróság a magyar kereseti kérelmét maradéktalanul teljesítette.

Az ügyvéd ugyanakkor sérelmezte azt, hogy a román fél szerinte továbbra is húzza időt, és akadályozza az eljárás menetét. Utalt arra, hogy a Transgold SA vasárnap éjféli hatállyal megszüntette magyarországi ügyvédje megbízását, ezzel lassítva az ügymenetet. A román fordítás és egyéb adminisztrációk miatt nem a belföldön szokásos 3 nap, hanem hónapok alatt veheti majd át a cég az ítéletet.