Milliárdos árvízkárok a lakóingatlanokban Békésben

2006.06.12. 16:32

A tavaszi ár- és belvíz a lakóingatlanokban 1,1 milliárd forintos kárt okozott, tájékoztatta az MTI-t a Békés Megyei Védelmi Bizottság mellett létrejött újjáépítési bizottság hétfői ülését követően a megyei önkormányzat sajtószóvivője. Az újjáépítési bizottság ülésén elhangzott, hogy a megye 75 településéből 43 érintett a tavaszi bel- és árvízkárok miatt - közölte Bod Tamás.

A május 31-ig kijelölt határidőig 3600 bejelentés érkezett a kárfelmérőkhöz, amely összesen 1,5 milliárd forint kárról tudósított. Az ezt követő ellenőrzések során az illetékes építési hatóságok, a közigazgatási hivatal és a katasztrófavédelem munkatársai pontosították az igényeket, így végül 2478 lakossági ingatlankárt állapítottak meg, 1.1 milliárd forint értékben.

Gáti Zoltán, a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság vezetője az MTI-nek elmondta, hogy a tavaszi belvíz miatt Bucsán például 613 ingatlanban, Dobozon pedig 351 lakóházban keletkezett kár. A belvíz miatt átáztak a többségében vályogból épült falak, illetve a repedések miatt statikailag is sérültek az épületek.