Vizsgálatot indít a vízszennyezés miatt a misklolci polgármester

MTI
2006.06.14. 12:47
Miskolc polgármestere mindenre kiterjedő, átfogó vizsgálatot kezdeményez a szennyezett ivóvíz ügyében, azután, hogy a helyzet normalizálódik a város fertőzött részén. Káli Sándor az MTI-nek szerdán azt nyilatkozta, "egy ilyen rendkívüli helyzetben azt tartjuk fontosnak, hogy az rendeződjék, természetesen azt követően, hogy a vízellátásban nem lesz gond, egy széles körű vizsgálatot indítok.

"Az egész folyamatot végig kell néznünk, meg kell néznünk, hogy jelenleg milyen színvonalon van a monitoring, és azonnal elrendelem a vízbázis védelmének terveztetését, a projekt megvalósítása milliárdos nagyságrendű lesz" - mondta. A polgármester egyébként úgy vélte, hogy a szennyeződés egyes számú oka a rendkívüli időjárási helyzet, mivel ennek következményében került a szennyeződés a rendszerbe.

Az eddigi 2.145-ről 2.454-re nőtt az orvoshoz forduló betegek száma,közölte az ÁNTSZ. Június 13-ig összesen 187 beteget láttak el Miskolcon, közülük már nyolcvanan gyógyultan otthonukba távoztak - közölte Bodnár Judit megyei tiszti főorvos.A vízminőségre vonatkozó részletes vizsgálatok folyamatosak, a fokozott klórozás eredményességének ellenőrzése is tart.

A sorozatos vizsgálatok eredményének összesítése alapján, három egymást követő napon levett minták negatív eredménye esetén lehet a víz megfelelő minőségét egyértelműen megállapítani - hangsúlyozta. A június 11-én, vasárnap levett vízminták vizsgálata szerdán megfelelő, azaz negatív eredményt adott - tette hozzá.