Natália
-3 °C
7 °C

Tüntetés a Szabadság téri szovjet emlékmű lebontásáért

MTI
2006.06.18. 19:32
A fővárosi Szabadság téren lévő szovjet emlékmű eltávolításáért tüntetett "a szovjet-orosz megszállás negszünésének 15. évfordulóján" a Nemzeti Jogvédő Alapítvány vasárnap. Az emlékmű előtt, mintegy 200 fővel tartott demonstráción a felszólalók egy új, a magyar szabadságot és függetlenséget jelképező emlékmű felállítását szorgalmazták.

"Ez az emlékmű több, mint emlékmű, ez a mai magyar élet csökevényes torzó jellegének, a megtiport állapotunknak a szimbóluma" - mondta Zétényi Zsolt, a Nemzeti Jogvédő Alapítvány kuratóriumi elnöke a Szabadság téren lévő, sír nélküli szovjet katonai emlékmű előtt tartott beszédében.

Hozzátette: a tér történelmi arculatát visszaállítani nem lehet, de a szovjet emlékmű elbontását, illetve áthelyezését követően a magyar szabadság és függetlenség emlékművét kell felállítani helyére.

Mi nem bontjuk le az emlékművet, ez a magyar kormány feladata - mondta az elnök, hozzátéve, azt szeretnék elérni, hogy ez év október 23-ig, az 1956-os forradalom és szabadságharc 50. és a nándorfehérvári diadal 450. évfordulójának emlékére az új emlékmű alapkövét letegyék.

Az elesett orosz katonák katonai emlékművét egy építendő orosz ortodox templomban vagy annak közelében látná a legmegfelelőbbnek a demonstrációt szervező alapítvány elnöke.

Balázs Piri László, az 1956 Alapítvány kurátora úgy fogalmazott: a téren a szovjet elnyomás emlékműve magasodik.

A magyar zászlókat lobogtató mintegy kétszáz fő csoport előtt Wittner Mária, a Fidesz parlamenti képviselője úgy fogalmazott: "az '56-os forradalom zászlójából kivágott Rákosi-címer az emlékműre került. Miért kell őrizni az átkos címert?" "Diktatúra van ma is, csak demokráciának álcázzák" - jelentette ki Wittner Mária, hozzátéve, ha a demokráciát bizonyítani akarják, akkor vigyék oda az emlékművet, ahol méltón emlékezhetnek azok, akik akarnak.

A "nemzet lelkiismereteként" szónokló egykori halálraítélt - kinek beszédét többször heves taps kísérte - azt mondta: az országban zömmel olyan emberek élnek, akikben sebeket szakít fel, ha az emlékműre néznek.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Egzotikus élmények!

Amiről eddig álmodni sem mert. Luxus nyaralás, a világ legcsodálatosabb tengerpartjain.