Kánikula: nőtt az áramfogyasztás, kelendőbbek a klímák

MTI
2006.06.22. 16:55

A napi villamosenergia-igény jelentősen, mintegy hét százalékkal, 7-8 gigawattórával nőtt a múlt hét vége óta tartó forró nyári napokon - mondta Simig Péter, a Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító (MAVIR) Zrt. piacirányítási vezetője. Elmondta: a szerdai adatokat vizsgálva egy hét alatt mintegy 116 gigawattóráról 124 gigawattórára nőtt a napi bruttó villamosenergia-igény.

Hozzátette: az egy héttel ezelőtti napokhoz képest a csúcsterhelés mintegy 400 megawattal nőtt. Az országos csúcsterhelés szerdán - délután 15 és 16 óra között - elérte a 6000 megawattot. Ebből az import csúcsidőben mintegy 1300 megawattot, míg a magyar erőművek 4700-at fedeznek.

Simig Péter közölte: a múlt hétvégén beköszöntött forró idő nem okoz problémát az ellátásban, a magyar villamosenergia-rendszer rendelkezik megfelelő tartalékkal. Hozzátette: a korábbi években is voltak hasonló meleghullámok, így felkészültek az igénynövekedésre.

A napi hőmérséklet emelkedésével az eladott klímák száma a magyarországi Praktiker áruházakban a szokásos napi mennyiség 10-12-szeresére nőtt. Az elmúlt három nap alatt félezer klímaberendezést és hasonló mennyiségű ventilátort értékesített az áruház - tájékoztatta a Praktiker közleményében az MTI-t.