Negyven külföldit találtak egy szlovák kamionban

MTI
2006.07.06. 17:36

Negyven külföldit - 29 moldovait és 11 ukránt - találtak a határőrök egy szlovák kamionban Rédicsnél - közölte a határőrség szóvivője csütörtökön az MTI-vel. A rédicsi közúti határátkelő felé vezető úton ellenőriztek közösen egy szlovák, papírbálát szállító kamiont még szerdán a zalaegerszegi vámhivatal munkatársai és a határőrök, mert a jármű többször beállt, majd kiállt a sorból - írja Kovács Iván alezredes közleményében.

A közös ellenőrzés során a kamiont felnyitották, és a raktérben 40 külföldi személyt találtak. A szlovák kamionvezető ellen - őrizetbe vétele mellett - embercsempészés gyanúja miatt indult eljárás. A tiltott határátlépést megkísérlő külföldieket idegenrendészeti eljárás alá vonták és visszautasítási őrizetbe helyezték a Győri Határőr Igazgatóság Idegenrendészeti fogdájában.

Az eddigi vizsgálatok szerint Szlovákiában szervezték a moldovai és ukrán állampolgárok csempészését, az országba jutásuk körülményeit még vizsgálják. Az előállítottak elmondták, hogy előre senkinek sem fizettek, csak a célországba, Olaszországba történő megérkezést követően adtak volna személyenként 1200-1900 eurót a szervezőknek.