DNS-vizsgálat bizonyította az ártatlanságát 22 év után

MTI
2006.07.07. 02:21
DNS-vizsgálatnak köszönhetően bebizonyosodott ártatlansága és huszonkét év után kiszabadult a börtönből egy nemi erőszakért elítélt férfi New Yorkban csütörtökön.

A 44 éves Alan Newton életének felét töltötte el ártatlanul börtönben. Azzal vádolták, hogy 1984 júniusában megerőszakolt egy nőt, és egy évvel később negyven évi börtönbüntetésre ítélték.

Kiszabadulását az Innocence Project nevű, az ártatlanul elítéltek ügyét felkaroló New York-i jogsegély-szervezetnek köszönheti, amely tavaly elérte, hogy vessék alapos vizsgálat alá a bizonyítékokat. Két laboratóriumban is idén egybehangzóan megállapították, hogy a DNS-vizsgálat alapján kizárt az elítélt bűnössége, nem ő követte el a tettet.

Newton maga is többször is kérte a DNS-vizsgálatot, hogy bizonyítsa ártatlanságát. A rendőrség előbb, 1994-ben azt válaszolta, hogy nem találja a bizonyítékokat, négy évvel később pedig az mondta, az áldozat ruháin nem találtak férfi DNS-mintát.

Az Egyesült Államokban eddig 181 emberről derült ki DNS-vizsgálat eredményeként, hogy ártatlanul ítélték el. Az esetek többségében az Innocence Project közreműködésével derült fény a hibára.