Már lopják a tibeti vasutat

2006.07.21. 15:07

Nem egészen egy hónappal a világ legmagasabban húzódó, tibeti vasútvonalának felavatása után máris megkezdődött a fosztogatás: 40 ezer euró (11 millió forint) értékű elektromos kábelt és más fémanyagot szereltek, illetve vágtak ki fémtolvajok az egyik szakaszon. A kínai rendőrség hét gyanúsítottat elfogott, mégpedig - a hivatalos jelentések szerint - úgy, hogy a tibeti főváros, Lhásza közelében tetten érte a őket, amint éppen el akarták szállítani az összegyűjtött lopott holmit.

A június 30-án átadott vasútvonal Kína több olyan vidékén át vezet át, amelyek az ország legszegényebb körzetei közé tartoznak. A kábel- és fémlopás egyébként nemcsak ezekben a körzetekben, hanem gyakorlatilag szerte a népköztársaságban meglehetősen elterjedt jelenség, az emelkedő fémárak ugyanis egyre busásabb haszonnal kecsegtetnek.

A pekingi vezetés úgy ünnepli az öt év alatt elkészült, Csinghajt (Qinghai) Tibettel összekötő vasútvonalat, mint Tibet fejlődésének biztosítékát. Mások viszont úgy vélik, hogy a vasút veszélybe sodorhatja a tibeti kultúrát, mert megépültével ugrásszerűen megnő majd a világtól eddig elvágott országrészbe érkező turisták száma.

Kína az 1950-es katonai bevonulás óta saját fennhatósága és igazgatása alá tartozónak tekinti az egész területet, jóllehet ezt nemzetközileg erősen vitatják.