Miklós
-7 °C
2 °C

Már lopják a tibeti vasutat

2006.07.21. 15:07

Nem egészen egy hónappal a világ legmagasabban húzódó, tibeti vasútvonalának felavatása után máris megkezdődött a fosztogatás: 40 ezer euró (11 millió forint) értékű elektromos kábelt és más fémanyagot szereltek, illetve vágtak ki fémtolvajok az egyik szakaszon. A kínai rendőrség hét gyanúsítottat elfogott, mégpedig - a hivatalos jelentések szerint - úgy, hogy a tibeti főváros, Lhásza közelében tetten érte a őket, amint éppen el akarták szállítani az összegyűjtött lopott holmit.

A június 30-án átadott vasútvonal Kína több olyan vidékén át vezet át, amelyek az ország legszegényebb körzetei közé tartoznak. A kábel- és fémlopás egyébként nemcsak ezekben a körzetekben, hanem gyakorlatilag szerte a népköztársaságban meglehetősen elterjedt jelenség, az emelkedő fémárak ugyanis egyre busásabb haszonnal kecsegtetnek.

A pekingi vezetés úgy ünnepli az öt év alatt elkészült, Csinghajt (Qinghai) Tibettel összekötő vasútvonalat, mint Tibet fejlődésének biztosítékát. Mások viszont úgy vélik, hogy a vasút veszélybe sodorhatja a tibeti kultúrát, mert megépültével ugrásszerűen megnő majd a világtól eddig elvágott országrészbe érkező turisták száma.

Kína az 1950-es katonai bevonulás óta saját fennhatósága és igazgatása alá tartozónak tekinti az egész területet, jóllehet ezt nemzetközileg erősen vitatják.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Pihenjen Szép kártyával!

Egy kis lazítás Önnek is jár! Íme a Szép kártya elfogadóhelyek.