Sikerült a repülőből helikopterbe mászás

MTI
2006.08.12. 20:31
Sikerült Gulyás Kiss Zoltán, az "őrült magyar" kaszkadőr "őrült rekordja" szombaton Budapesten: a Lánchídnál összegyűlt több ezres tömeg lélegzetvisszafojtva figyelte, hogy hogyan "száll át" biztosítás nélkül egy AN-2-es típusú repülőgép szárnyáról egy helikopter csúszótalpára, miközben a két gép közel 100 méter magasban, közel 200 kilométeres sebességgel száguldott a Duna fölött.

Gulyás Kiss Zoltán a gép jobboldali szárnyán foglalt helyet egy széken. Az AN-2 típusú gépet két helikopter kísérte: a három gép tett egy kört a Lánchíd felett, majd elhúzott, hogy az Erzsébet híd felől érkezzen a mutatvány helyszínére. A gépek a Lánchídhoz visszatérve szorosan egymás mellett repültek: ekkor a kaszkadőr felállt a székről, egyik kezével kapaszkodott a támlán lévő fogantyúba, s előbb az egyik, majd a másik kezével is megragadta a helikopter csúszótalpát. Mire a Margit híd felé eltávolodó kötelék visszaért a Lánchídhoz, Gulyás Kiss Tamás már a talpon állt és a helikopter oldalába kapaszkodott. Végül a Helikopter a Lánchíd egyik kapuján szállt le, a kaszkadőr pedig a kapura lépve magyar zászlót lengetett a közönség ovációja közepette.

Gulyás Kiss Zoltán négy éven át tervezte a produkciót, amelynek részleteit a Budaörsi repülőtéren dolgozta ki barátaival: Veres Zoltán műrepülő Európa-bajnokkal és Arday Tamás pilótával, akik az AN-2-es fedélzetén voltak, míg Rács Tamás a helikopterrel manőverezett.

Gulyás Kiss Zoltán, aki komoly szakmai múlttal rendelkezik, 1977-ben került kapcsolatba a filmezéssel, amikor a 80 huszár című filmhez kerestek lovasokat. Később nemcsak lovagolt, hanem autós, motoros és egyéb nyaktörő feladatra is vállalkozott.

Eddig 300 hazai és külföldi filmben, show-ban illetve színházi produkcióban szerepelt, valamint akciórendezőként, kaszkadőrszakértőként 40 mozifilm és száznál több reklámspot fűződik a nevéhez.

Olyan hollywoodi sztárokkal dolgozott együtt, mint Antonio Banderas, Madonna, Melanie Griffith, Catherina Zeta Jones, vagy James Belushi, s Omar Sharif és Goran Visnic filmbéli dublőre is volt.

Szerepelt egyebek mellett az Operaház Fantomja, az Evita és Az aranygyapjú legendája című filmekben, a legjelentősebb magyarországi filmjei közé A miniszter félrelép, Kontroll, Hídember, Bánk Bán tartozik.

Az "őrült magyar" elnevezés egyébként úgy ragadt Gulyás Kiss Zoltánra, hogy amikor a Sárkányszív című, Oscarra is jelölt filmet forgatták Csehországban Dennis Quaiddel 1996-ban, négy ország résztvevő kaszkadőrei közül egy sem nem vállalta, hogy egy hegyoldalról egy árokkal körülvett, szűk várudvarra ugorjon minden segédeszköz nélkül: ekkor hívták őt, aki vállalta és meg is tette.

A kaszkadőrrekord előtt egyébként Veres Zoltán műrepülő tartott lélegzetelállító bemutatót a közönségnek.