Trópusi viharrá szelídült az Ernesto

MTI
2006.08.28. 00:51
Ismét trópusi viharrá szelídült vasárnap az Ernesto szélvihar a Karib-tenger felett, amint 95 kilométer sebességű szelekkel közeledett Haiti déli partjaihoz - közölte a miami hurrikánfigyelő központ.

A szélvihar, amely előzőleg 121 kilométeres szelekkel vasárnap már elérte a hurrikán fokozatot, az előrejelzések szerint ismét megerősödhet, így több országban megkezdték az előkészületeket a lakosok kimenekítésére.

Az Egyesült Államokban Jeb Bush floridai kormányzó rendkívüli állapotot hirdetett ki, és felszólították a turistákat, hagyják el a Key-szigeteket.

A haiti kormány megkezdte segélycsapatok mozgósítását. Az erős esőzések miatt az országban több helyen megszakadt a telefonösszeköttetés. A 24 órája tartó szakadatlan esőzés miatt több térségben megemelkedett a folyók vízszintje - közölte a meteorológiai szolgálat.

Kubában vasárnap megkezdték több tízezer lakos kimenekítését hat keleti tartományban. Guantánamo, Granma, Santiago de Cuba, Holguín, Las Tumas és Camaguey tartományban hurrikánriadót rendeltek el.