Tízezer köbméter fát vágtak ki engedély nélkül Zalában

MTI
2006.08.29. 14:33

Zalában 35-40 hektárnyi területen több mint tízezer köbméter fát vágtak ki engedély nélkül az elmúlt két évben - közölte Ferenczy András az Állami Erdészeti Szolgálat Zala megyei igazgatóhelyettese.

Az ország keleti részéről, többnyire az Alföldről érkező ügyeskedők a megyében élő hajléktalanok, vagyontalanok részére erdőterületeket vásároltak - mondta Pirger Csaba, a megyei főügyészség sajtóreferense.

Először kisebb területen szereztek tulajdonjogot, de a későbbiekben nagyobb erdőterületekhez is hozzájuthattak. A kivágott fákat aztán megvásárolták a színlelt tulajdonostól, így azokat bármikor korlátozás nélkül elszállíthatják. Az erdővédelmi szolgálat az engedély nélküli fakivágásért akár 10 millió forint értékű erdőbírságot is kiszabhat, de az adásvételi szerződésen szereplő hajléktalan és vagyontalan tulajdonosoktól ez az összeg behajthatatlan. A pénz így eltűnik, és a "papíron" eladott fa után járó árbevétel sincs meg - tette hozzá Ferenczy András.

A jogszabály változására lenne szükség, mert az elkövetők a szabályokat betartva, ügyvédi közreműködéssel, legálisan jutottak tűzifához, így a jelenlegi szabályok szerint nem követtek el bűncselekményt - mondta Pirger Csaba.