Tízezer ember menekül a John hurrikán elől

MTI
2006.08.31. 20:18
Legkevesebb tízezer ember evakuálását kezdték meg csütörtökön a John névre keresztelt hurrikán közeledtével Mexikóban a Baja California félszigeten. Az érintett területek lakóinak péntekig el kell hagyniuk otthonaikat.

Azt, aki nem hajlandó önként biztonságosabb helyre vonulni, akár erővel is kényszeríthetik rá. Los Cabos part menti üdülőhely környékének alacsonyan fekvő területeiről a lakosokat óvóhelyekre viszik.

Az előrejelzések szerint az ötfokozatú Saffir-Simpson-skálán a harmadik fokozatba sorolt John pénteken éri el a térséget. Csütörtökön méteres hullámok, heves esőzés és óránként 200 kilométert meghaladó sebességű széllökések jelezték a hurrikán közeledését.

Eközben a múlt hét végén rövid ideig hurrikánná erősödött Ernesto trópusi vihar az Atlanti-óceán felől ismét Észak-Amerika partjai felé tartott. Bár az Egyesült Államok miami központú hurrikánfigyelő központja szerint nem várható, hogy a partot érés előtt a vihar jelentősen megerősödik, Dél-Karolinától Észak-Karolináig hurrikánfigyelmeztetést adtak ki.