Heroint csempészett az egykori kirgiz házelnök

MTI
2006.09.07. 18:52

Őrizetbe vették a varsói nemzetközi repülőtéren Omurbek Tekebajev volt kirgiz parlamenti elnököt, ellenzéki vezetőt, mert kábítószert találtak nála a lengyel hatóságok - jelentette be csütörtökön a kirgiz külügyminisztérium. A tárca közleménye szerint a diplomata útlevéllel utazó Tekebajevet előző nap vették őrizetbe, mert heroint találtak a poggyászában. A jelenleg parlamenti képviselő Tekebajev a törökországi Isztambulból érkezett egy nemzetközi gazdasági fórumra a lengyel fővárosba.

A lengyel határrendőrség szerda este már tájékoztatást adott arról, hogy őrizetbe vett egy kirgiz diplomatát, akinek poggyászában egy Matrjoska-babába rejtve közel 600 gramm heroint találtak. A határrendőrség az illető nevét jogszabályi korlátokra hivatkozva azonban nem tette közzé. Biskeki források szerint Tekebajevet, aki több kirgiz politikussal és képviselővel együtt érkezett a lengyel fővárosba, a körülmények tisztázása végett két napra előzetes letartóztatásba helyezték a lengyel hatóságok.

Egyes kirgiz politikusok provokációt sejtenek az őrizetbe vétel mögött, mondván hogy a volt parlamenti elnök engesztelhetetlen bírálója a közép-ázsiai ország új vezetésének.

Tekebajev a kirgiz politikusok élvonalába tartozik. A parlamenti elnöki tisztségről februárban köszönt le, kényszerből, miután a törvényhozás ülésén sértő megjegyzéseket tett az államfőre. A politikus most a Reformokért ellenzéki mozgalom egyik vezetője; a mozgalom tavasszal több tüntetésen tiltakozott amiatt, hogy a kirgiz kormányzat - szerinte - a szervezett bűnözés komoly befolyása alá került.