Miklós
-7 °C
4 °C

Kilenc aranybányász halt meg Szibériában

MTI
2006.09.08. 07:23

Kilenc kelet-szibériai aranybányászt holtan találtak a mentők, akik pénteken folytatták a küzdelmet a kínai határ menti Csitai területen lévő daraszuni bánya mélyén rekedt 24 társuk kimentésére - közölte az orosz katasztrófavédelmi tárca.

A 85-135 méter mélységben végzett hegesztési munkák okozta tüzet még mindig csak lokalizálni sikerült, de kioltani nem. A kilenc holttestet még nem hozták felszínre, de az ehhez szükséges, speciális felszereléseket már a helyszínre szállították - közölték a tárca csitai regionális központjában.

Az aranybányában 64 bányász tartózkodott a csütörtöki baleset időpontjában. Közülük 31-nek sikerült önállóan felszínre jutnia. A füst és a forróság nehezítette a mentést. "Nem lehet tudni, hogy még keresett 24 bányász életben van-e, semmilyen adat nincs róluk, de persze reménykedünk" - mondta a központ szóvivője, Roman Szidorov az ITAR-TASZSZ-nak.

A mentők közül néhányat kórházba kellett szállítani könnyebb füstmérgezéssel, de repülőgéppel erősítést küldtek más orosz bányából.

Az orosz természetvédelmi felügyelet a termelés leállításával fenyegette a daraszuni bánya tulajdonosát, a brit Highland Gold céget, és számos orosz ércbányában vizsgálatot készül indítani az előírások betartásának ellenőrzésére.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Fergeteges Szilveszter

Fantasztikus szilveszteri vacsorával, hajnalig tartó bulikban, ismert sztárokkal töltheti el az év utolsó éjszakáját.