Százezren vannak áram nélkül az Egyesült Államokban

MTI
2006.10.18. 21:50

Több mint százezer amerikai fogyasztó volt szerdán még mindig áram nélkül New York szövetségi államban, és zárva tartanak az iskolák is csaknem egy héttel az óriási hóvihar után, amelynek következtében tizenkét ember halt meg. Egészségügyi illetékesek szerint a legutóbbi áldozatok közül egy embert egy lezuhanó faág ütött agyon, hárman szén-monoxid-mérgezésben, ketten pedig hólapátolás közben haltak meg.

A múlt csütörtökön és pénteken több mint félméteres hó esett Buffalo városára és körzetére. A vihar következtében 380 ezren maradtak áram nélkül, és az éjjel-nappal folyó hóeltakarítási és helyreállítási munkák ellenére még mindig 101 500 lakásban és üzletben nincs villany. Az iskolák sem Buffalóban, sem a környékbeli városokban nem nyitották meg kapuikat azóta.

Brian Higgins, New York állam egyik demokrata párti képviselője bírálta a szövetségi katasztrófavédelmi hivatal (FEMA) hozzáállását a rendkívüli helyzethez. Szerinte a hivatal kevés útmutatást adott a kártalanításokhoz és a hitelprogramokhoz, és kurtán-furcsán bánt el Buffalóval a hét folyamán tartott kárfelmérő körút során. A FEMA viszont azt állítja: még azelőtt, hogy vasárnap katasztrófa sújtotta területnek nyilvánították volna a térséget, készenlétbe helyezett áramfejlesztőket és más berendezéseket, továbbá azonnal hozzáférhetővé tett egy ötmillió dolláros alapot a hóeltakarításhoz.