Csehország: százan őrizetben illegális cigarettagyártás miatt

MTI
2006.11.04. 16:40
Több mint száz személyt vettek őrizetbe csütörtök óta Csehországban az illegális cigarettagyártók és -árusítók elleni, a rendszerváltás óta legnagyobb szabású akció keretében.

"Az őrizetbe vettek közül mintegy 25-30 személy ellen bűnügyi eljárás indul, és előzetes letartóztatásba lesznek helyezve" - jelentette be szombaton Nada Ocenásková, a pénzügyőrség szóvivője. Elmondta, hogy a Csehországban példa nélküli akcióban mintegy 400 rendőr és pénzügyőr vett részt.

"Szakértői becslések szerint az állam legalább 400 millió koronás adóbevételtől esett volna el, ha a csalók eladták volna azt a cigaretta-, illetve dohánymennyiséget, amelyet a hatóságok a razzia során lefoglaltak" - jegyezte meg a szóvivő.

A széleskörű rendőrségi akció, amely elsősorban a közép- , nyugat- és észak-csehországi régiókat érinti, vasárnap fejeződik be.

Ocenásková elmondta: az elkobzott cigaretták egy részét külföldről csempészték az országba, míg a másik részét illegális műhelyekben Csehországban gyártották le. Ezekben az illegális gyárakban többnyire vietnámiak és ukránok dolgoztak, gyakran igen kemény, szinte embertelen körülmények között.